Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΕΡΓΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ ΥΨΗΛΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ

Η SYCHEM A.E. είναι μία διεθνής εταιρία κατασκευής εξειδικευμένων συστημάτων επεξεργασίας νερού καθώς και ειδικών έργων εξοικονόμησης ενέργειας και αντιδιαβρωτικής προστασίας.

H Κοπή Πίτας του Ομίλου Sychem για το 2024 έγινε στο Αμφιθέατρο Deloitte στο Μαρούσι, παρουσία συναδέλφων και εκλεκτών συνεργατών.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Dr-Ing Αλέξανδρος Υφαντής παρουσίασε τα σημαντικότερα έργα στους Κλάδους: Νερού, Ενέργειας, Βιοαερίου και Καθοδικής Προστασίας, για το έτος 2023 καθώς και στόχους επενδύσεων και καινοτομιών για το έτος 2024.

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις Εργαζόμενου της Χρονιάς καθώς και για πρώτη φορά του Προϊστάμενου Ομίλου της Χρονιάς, η κλήρωση για τα παραδοσιακά φλουριά, δείπνο και ποτό.

Μία εβδομάδα νωρίτερα είχε γίνει και η Κοπή της Πίτας για το προσωπικό του Ηρακλείου με ξεχωριστή κλήρωση για ανάδειξη υποψήφιου εργαζομένου αλλά και κλήρωση για τα φλουριά.

Η ομάδα μας εύχεται σε όλους ένα ευτυχισμένο και επιτυχημένο νέο έτος! Ας είναι γεμάτο από νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για ανάπτυξη και επιτυχία!!

Θερμά συγχαρητήρια για την ομάδα ρομποτικής Curie-osity από το Ηράκλειο, που κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης με το εξαιρετικό ρομποτικό υποβρύχιο που κατασκεύασε. Οι μαθητές του 1ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου, κατάφεραν να διακριθούν ανάμεσα σε 60 προγράμματα από όλη την Ελλάδα και να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Ευρώπη, κερδίζοντας στο διαγωνισμό Future League για την βιωσιμότητα, του Science on Stage Europe με το πρότζεκτ τους Seewache, The guardian of the sea την 1η θέση.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η SYCHEM ως χορηγός της ομάδας συνέβαλε σε αυτή την τεράστια επιτυχία και ευχόμαστε σε όλη την ομάδα νέες επιτυχίες!!!

ην Παρασκευή 29/09/2023 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των μαθητών των Ε & ΣΤ τάξεων του 1ου Δ ΣΧ Αγίας Μαρίνας στη Μονάδα Αφαλάτωσης του Δήμου Μαλεβιζίου στον Αλμυρό μετά την πρόσφατη επέκτασή της.

Οι ογδόντα μαθητές προσήλθαν με μακέτες, πανό, τραγούδια και πολλές ερωτήσεις από την ομάδα του σχολείου που αναπτύσσει το περιβαλλοντικό project “Υιοθετώντας τον Αλμυρό ποταμό”.

Η θερμή υποδοχή ξεκίνησε με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΜ κο Λιαδάκη και συνεχίστηκε με τον Δ/ντή της ΔΕΥΑΜ Κο Κουγιουτζάκη, οι οποίοι  παρουσίασαν το χώρο και υποδέχτηκαν τους μαθητές, εξηγώντας πόσο σημαντικό αγαθό είναι το νερό και τις εργασίες που έχουν γίνει από το Δήμο και τη ΔΕΥΑΜ, ώστε να αξιοποιηθούν μέσα από τις δύο μονάδες αφαλάτωσης 5.000 κυβικά μέτρα νερό από τον Αλμυρό για να έχουν  καθαρό νερό στα σπίτια τους οι δημότες.

Ταυτόχρονα μηχανικοί και τεχνικοί της SYCHEM παρουσίαζαν τα συστήματα της αφαλάτωσης και πρόσφεραν εξειδικευμένες γνώσεις για τους αυριανούς χημικούς μηχανικούς και περιβαλλοντολόγους του Μαλεβιζίου.

Στην επίσκεψη των μαθητών προσήλθε, ο κ. Μενέλαος Μποκέας Δήμαρχος Μαλεβιζίου  μαζί με τον κ. Μενέλαο Σκουλούδη, Πρόεδρο της Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής.

Τα χαμόγελα και ο ενθουσιασμός των μαθητών αναδεικνύει την σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών καθώς και την αξία του πρότυπου περιβαλλοντικού πάρκου αφαλάτωσης. Τα παιδιά στην συνέχεια γέμισαν τα μπουκάλια τους και δοκίμασαν το νερό της αφαλάτωσης από τον ειδικό διανομέα στο πάρκο.

Η SYCHEM είναι ιδιαίτερα περήφανη για την συμβολή της σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Ο Δήμος Μαλεβιζίουη ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου και η εταιρεία Sychem AE εγκαινίασαν την επέκταση της Μονάδας Αφαλάτωσης Αλμυρού την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 στον χώρο εγκατάστασης της μονάδας.

Η πρωτοποριακή μονάδα αφαλάτωσης του Αλμυρού έχει πλέον δυναμικότητα 5.000 κυβικών μέτρων νερού ανά ημέρα ενώ παράλληλα έχουν υλοποιηθεί έργα υποδομής για την επαύξηση της μέχρι και τα 11.000 κυβικά μέτρα ανά  ήμερα. Υλοποιήθηκε με την αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού που προκήρυξε η ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου για την προμήθεια και λειτουργία της μονάδας.

Η ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Μαλεβιζίου και την ανάδοχο εταιρεία SYCHEM A.E., έχει δημιουργήσει και λειτουργεί το πρώτο στην Ελλάδα Εκπαιδευτικό Πάρκο Αφαλάτωσης τα τελευταία περίπου οκτώ χρόνια. Στο Εκπαιδευτικό Πάρκο ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί δωρεάν και να δοκιμάσει το νερό της αφαλάτωσης πριν την εισαγωγή του στο δίκτυο. Επίσης μπορεί να ενημερωθεί για τις εξειδικευμένες τεχνικές και τεχνολογίες διαχωρισμού, εξοικονόμησης ενέργειας, προστασίας περιβάλλοντος και διασφάλισης της υγιεινής του παραγόμενου νερού  που χρησιμοποιούνται στην μονάδα και την καθιστούν πρότυπο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Μετά τα εγκαίνια ακολούθησε περιήγηση στον χώρο της μονάδας & του Εκπαιδευτικού πάρκου.

Δείτε το video εδώ

H SYCHEM είχε την χαρά να συμμετέχει στην ChemExpo 2023 ως χρυσός χορηγός. Η ChemExpo 2023 διοργανώθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 10 χρόνων από την ίδρυση του Chemecon στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων την Παρασκευή 12 Μαΐου. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και η διασύνδεση του ακαδημαϊκού χώρου με την επιχειρηματική κοινότητα μέσω της ανταλλαγής απόψεων γύρω από τις σύγχρονες παραγωγικές και επιχειρηματικές προκλήσεις.
Κορυφαίες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον Ελλαδικό χώρο, καινοτόμα εργαστήρια, φοιτητές αλλά και μέλη της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας παρευρέθηκαν για να συζητήσουν, να παρακολουθήσουν ευρηματικά workshops και να συμμετάσχουν στα μοναδικά Round Table Sessions.
Ο Δρ. Νικόλαος Υφαντής, Τεχνικός Διευθυντής και Μέλος του Δ.Σ. της SYCHEM απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκδήλωσης τονίζοντας τον ρόλο και την συμβολή του Χημικού Μηχανικού στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών ενώ ακολούθησε το workshop «SYCHEM path to sustainability and green technologies in Water & Energy» με μεγάλη ανταπόκριση από τους συμμετέχοντες.

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε ότι η SYCHEM A.E. βραβεύτηκε για τρίτη φορά στο διαγωνισμό Greek Export Awards, κερδίζοντας το Χρυσό βραβείο στην κατηγορία ‘’Top Industrial Export Company’’ και το Ασημένιο βραβείο στην ‘’Top Innovation in Exports’’.
Τα βραβεία αυτά είναι μια ακόμη αναγνώριση της επιτυχημένης πορείας του ομίλου SYCHEM στη διεθνή αγορά όπου τα τελευταία έτη, εκτελεί περισσότερο από το 40% του κύκλου εργασιών του. Οι βασικές εξαγώγιμες λύσεις που παρέχει η SYCHEM είναι οι προσυγκροτημένες μονάδες αφαλάτωσης για παραγωγή πόσιμου ή βιομηχανικού νερού δυναμικότητας ως και 30.000 m3/ημέρα, μονάδες παραγωγής νερού υψηλής καθαρότητας και συστήματα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων με αντίστροφη ώσμωση όπως στραγγισμάτων ΧΥΤΑ για την ανακύκλωση του νερού.
Η απονομή των Greek Export Awards έγινε την Παρασκευή 21 Απριλίου σε μία λαμπρή εκδήλωση υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 22 Κεντρικών Φορέων και 14 Διμερών Επιμελητηρίων.
Η φιλοσοφία της διοργάνωσης των Greek Exports Awards 2023 είναι η επιβράβευση της Αριστείας στον τομέα των εξαγωγών (αγαθών και υπηρεσιών) του εγχώριου επιχειρηματικού κόσμου. Τα βραβεία επισφραγίζουν τη σημαντική συμβολή στην οικονομία των επιχειρήσεων που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλουν σημαντικά στην ευημερία των κοινωνιών.
Το βραβείο παρέλαβε ο Αντιπρόεδρος & Τεχνικός Διευθυντής του ομίλου SYCHEM Δρ. Νίκος Υφαντής.
Για να διαβάσετε το σχετικό Δελτίο Τύπου της διοργάνωσης των βραβείων πατήστε πατήστε εδώ https://banks.com.gr/greek-exports-forum-awards-2023…/
Η SYCHEM είναι εταιρεία τεχνολογικής αιχμής με αντικείμενο την επεξεργασία νερού, εξοικονόμηση ενέργειας, παραγωγή βιοαερίου και αντιδιαβρωτική προστασία. Η εταιρεία με καινοτόμες λύσεις επικεντρώνει την δραστηριότητά της στο Water & Energy Nexus.
Με έδρα στην Αθήνα, διαθέτει βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Ηράκλειο Κρήτης, θυγατρική στην Κύπρο και εξάγει σε 36 χώρες.

ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΗΤΗΣ, θυγατρική του ομίλου SYCHEM πήρε το Διεθνές Βραβείο του καλύτερου Σταθμού Βιοαερίου ισχύος μέχρι 1 MW για τον σταθμό της στην βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου.

Η απονομή έγινε στις 29 Μαρτίου 2023 σε μια εντυπωσιακή τελετή στο Birmingham της Αγγλίας στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιοαερίου World Biogas Εxpo. Τα βραβεία AD & Biogas Industry Awards 2023 θεωρούνται τα κορυφαία στην βιομηχανία του Βιοαερίου και οργανώνονται κάθε χρόνο από την Παγκόσμια Ένωση Βιοαερίου (World Biogas Association).

Η συμμετοχή της ΒΙΟΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ήταν η μοναδική από την Ελλάδα ενώ παραμένει ως η πρώτη και μοναδική ελληνική εταιρεία που διακρίθηκε στην ιστορία των διεθνών αυτών βραβείων σε συνέχεια και της βράβευσης της το 2019.

Ο σταθμός αναγνωρίστηκε για τον πρωτοποριακό σχεδιασμό του και τις καινοτόμες τεχνολογίες του ως πρότυπη μονάδα βιοαερίου στο 1 MW.

Το βραβείο παρέλαβε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Dr.-Ing Αλέξανδρος Υφαντής.

Τον Σταθμό Βιοαερίου στην Κρήτη έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει εξολοκλήρου η SYCHEM εφαρμόζοντας καινοτόμες τεχνολογίες στην επεξεργασία και αξιοποίηση του υγρού χωνεμένος υπολείμματος, την απόσμηση, αλλά και την δυνατότητα κλειστής και αυτόματης παραλαβής πάσης φύσης οργανικών υπολειμμάτων από ληγμένα συσκευασμένα τρόφιμα μέχρι απόβλητα σφαγείων και τυροκομείων. Πρόσφατα ξεκίνησε και η εμπορική διάθεση του προϊόντος BIOSFER το οποίο είναι ένα πρωτοποριακό συμπυκνωμένο, παστεριωμένο και σταθεροποιημένο λίπασμα από το υγρό χωνεμένο υπόλειμμα. Πλούσιο σε αμινοξέα, λειτουργεί ως ένα εξαιρετικά ισχυρό βιολογικό λίπασμα ολικής θρέψης. Η απόδοση του έχει επιβεβαιωθεί από εκτεταμένες δοκιμές σε καλλιέργειες 3 ετών.

Η SYCHEM επενδύει στην έρευνα και ανάπτυξη των τεχνολογιών αυτών με την πιλοτική εφαρμογή τους στον Σταθμό Βιοαερίου καθώς και την συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα με σκοπό την μελλοντική εμπορική αξιοποίηση της τεχνογνωσίας αυτής με την κατασκευή και εξαγωγή εξειδικευμένων συστημάτων για την βιομηχανία του Βιοαερίου.

Event Link: https://www.worldbiogasassociation.org/ad-and-biogas-industry-awards-2023-winners-announced/

Η SYCHEM, πρωτοπόρος εταιρεία σχεδιασμού και κατασκευής μονάδων αφαλάτωσης, ολοκλήρωσε την κατασκευή και παράδοση δύο (2) γραμμών αφαλάτωσης θαλασσινού νερού με την μέθοδο της αντίστροφης ώσμωσης, συνολικής δυναμικότητας 30.000 m3/d.  Η νέα μονάδα αφαλάτωσης, είναι η μεγαλύτερη που έχει κατασκευαστεί στην Ελλάδα και αποτελεί την επέκταση του εργοστασίου αφαλάτωσης του Jorf Lasfar στο Mαρόκο, εντός των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της OCP.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο περιοδικό Water & Waste τεύχος #153

Dr.-Ing Alexandros Yfantis, as Chairman of “Hellenic Association of Biogas Producers” (HABio) has been invited to join an insightful panel at ‘Athens Energy Dialogues’ regarding “Hydrogen, Biomethane, E-Fuels and the Refineries of the Future” on 26th May 2022 at 16:00.

 

The panel will also join: Mr. Constantinos Papalucas (Head of Greek National Hydrogen Council), Dr. Spyridon Economou (President _ Renewable Energy Sources and Savings) and will be moderated by Mr. Euripides Ioannou (Partner _ PotamitisVekris).

 

 

For further information please follow the link

 https://www.athensenergydialogues.com/

O Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της SYCHEM, Dr.-Ing Αλέξανδρος Υφαντής, συμμετέχει στο 7ο Οικονομικό Forum που θα διεξαχθεί στους Δελφούς, 6-9 Απριλίου 2022.Στο “Delphi Economic Forum” (https://delphiforum.gr/events/annual-conference/delphi-economic-forum-vii) συμμετέχουν στελέχη & πρόσωπα της πολιτικής, οικονομικής & επιχειρηματικής σκηνής της χώρας, σε μια προσπάθεια να προωθήσουν καινοτόμες ιδέες για βιώσιμη και ανταγωνιστική ανάπτυξη στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στις 8 Απριλίου, ο κ. Α. Υφαντής, θα συμμετάσχει σε πάνελ με θέμα συζήτησης «Energy Efficiency in a Water Supply System» στα πλαίσια της ενότητας «Energy, Infrastructure & Connectivity»

Ο Αλέξανδρος Υφαντής, CEO της Sychem, της ελληνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην κατασκευή εξειδικευμένων συστημάτων επεξεργασίας νερού καθώς και ειδικών έργων εξοικονόμησης ενέργειας και αντιδιαβρωτικής προστασίας, μιλάει στο epixeiro.gr για τις καινοτομίες που εφαρμόζονται στον συγκεκριμένο χώρο αλλά και για το πώς θα εξελιχθεί η στρατηγική της επιχείρησης μέσα στο 2020, στην εποχή της πανδημίας.

Δώστε μας μια εικόνα από την πορεία της Sychem, από το πώς ξεκίνησε μέχρι σήμερα. Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους επικεντρώνει τις δραστηριότητες της και ποιοι οι λόγοι που σας «ώθησαν» να ασχοληθείτε με αυτούς;

Είμαι χημικός μηχανικός και η επαγγελματική μου σταδιοδρομία ξεκίνησε από ένα μελετητικό γραφείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε θέματα προστασίας από τη διάβρωση, ένα αντικείμενο που απασχολεί ακόμα και σήμερα τον όμιλό μας. Κίνητρο ήταν η αγάπη προς το επάγγελμά μου, οι σπουδές και το διδακτορικό μου στους τομείς αυτούς που θεωρούσα εξαιρετικά ελπιδοφόρους σχετικά με το περιβάλλον. Δώσαμε τεχνικές λύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες που είχαν πρόβλημα με το νερό και στη συνέχεια διαπιστώσαμε μεγάλο πρόβλημα και στο κομμάτι της ενέργειας, οπότε κι άρχισαν να δίνονται και εκεί κάποιες λύσεις, έτσι το ένα έφερε το άλλο.

Σχεδιάσαμε καινοτόμες τεχνολογικά λύσεις που δεν μπορούσαμε να τις υλοποιήσουμε, είτε γιατί δεν βρίσκαμε κατασκευαστές στην Ελλάδα, είτε γιατί είχαν υψηλό κόστος. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να γίνει μια κατασκευαστική εταιρεία που να κατασκευάζει αυτά που σχεδιάζαμε. Από τα ξενοδοχεία, αυτό πέρασε στη βιομηχανία κι από εκεί προχωρήσαμε στο εξωτερικό.

Ποιες είναι οι χώρες στις οποίες δραστηριοποιείστε και ποια η σημασία των εξαγωγών για εσάς;

Η Sychem αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο ως μία από τις κορυφαίες εταιρίες στους τομείς της κατασκευής ειδικών συστημάτων επεξεργασίας νερού και αποβλήτων, εξοικονόμησης ενέργειας και βιοαερίου καθώς και της κατασκευής εξειδικευμένων προϊόντων αντιδιαβρωτικής προστασίας.

Έχει επιτύχει να συνεργάζεται με μεγάλες πολυεθνικές κατασκευαστικές και πετρελαϊκές εταιρείες. Ο όμιλος στο σύνολό του διαθέτει εμπορικούς αντιπροσώπους σε 8 χώρες και εξάγει σε 30. Ενδεικτικά αναφέρονται: ΗΠΑ, Ομάν, Γκάνα, Χιλή, Ταϊλάνδη, Αλγερία, Νιγηρία, Αίγυπτος, Κουβέιτ, Κύπρος, Ρωσία, Ρουμανία, Ιορδανία, Δανία, Αγγλία, Ισπανία, Φιλιππίνες, κ.α.
Την τελευταία πενταετία ο μέσος όρος των εξαγωγών και δραστηριοτήτων στο εξωτερικό ανέρχεται στο 50% του κύκλου εργασιών του.

Ποια θα λέγατε πως είναι τα ανταγωνιστικά σας πλεονεκτήματα, τι σας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό; Ποια θα χαρακτηρίζατε ως τα σημαντικότερα έργα που έχετε αναλάβει μέχρι σήμερα;

Είμαστε μια εταιρεία που προσφέρει τεχνικές λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες των πελατών μας και όχι τυποποιημένα προϊόντα. Αξιοποιούμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας στο ευρύ φάσμα των τεχνολογιών νερού και ενέργειας για να κατασκευάζουμε ιδιαίτερα αποδοτικά, αξιόπιστα και καινοτόμα συστήματα. Με το προσωπικό μας να ανέρχεται σε 170 άτομα με περισσότερους από 60 μηχανικούς και μέσο όρο ηλικίας τα 35 έτη, κατασκευάζουμε και υποστηρίζουμε άρτια τα έργα μας προσφέροντας υπεράξια στους πελάτες μας.

Ενδεικτικά σημαντικά έργα μας είναι η κατασκευή και η λειτουργία της μεγαλύτερης και πιο σύνθετης μονάδας αφαλάτωσης στην Ελλάδα στα Διυλιστήρια της Motor Oil Hellas, με δυναμικότητα 12.000 m3/ημέρα, καθώς και η κατασκευή των μεγαλύτερων μονάδων αφαλάτωσης στο Δημόσιο, όπως η νέα μονάδα στην Σαντορίνη, με δυναμικότητα 5.000 m3, και το έργο της αξιοποίησης του Αλμυρού ποταμού στο Ηράκλειο της Κρήτης με συνολική δυναμικότητα 6.000 m3/ημέρα.

Είμαστε επίσης υπερήφανοι για τα εμβληματικά μας έργα σε σχέση με το βιοαέριο, με τον πολυβραβευμένο σταθμό μας στην Κρήτη, καθώς και για το πιο πράσινο πολυώροφο κτήριο στην νοτιοανατολική Ευρώπη, με το κτήριο OVAL στην Λεμεσό της Κύπρου.

Πώς επηρεάστηκε, μέχρι σήμερα, η λειτουργία σας από την τρέχουσα πανδημία;

H εταιρεία μας τροποποίησε τον τρόπο λειτουργίας της μεταφέροντας των 85% των εργαζομένων της από τα γραφεία σε καθεστώς «εργασία από το σπίτι» αλλά δεν προχώρησε στην αναστολή καμίας σύμβασης εργασίας. Λάβαμε όλα τα σχετικά μέτρα προστασίας και η παραγωγή στο εργοστάσιο κατασκευής μηχανημάτων επεξεργασίας νερού και αποβλήτων στην ΒΙΠΕ Ηράκλειου Κρήτης συνεχίστηκε κανονικά και παραδόθηκαν εμπρόθεσμα όλες οι παραγγελίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Για εμάς, οι εργαζόμενοι μας είναι προτεραιότητα και, παρά τις δυσκολίες, η διοίκηση πήρε σειρά αποφάσεων ώστε να διασφαλιστεί η εργασία και οι αποδοχές τους, χωρίς βέβαια να κινδυνεύει η εταιρεία.

Με την λήξη των περιοριστικών μέτρων εδώ και 2 μήνες, η εταιρεία προχώρησε σταδιακά στην επιστροφή του 95% των εργαζομένων της στα γραφεία, διατηρώντας και ενισχύοντας τα μέτρα προστασίας.

Πώς διαμορφώνεται η στρατηγική σας για το 2020; Υπάρχουν project σας που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή, όσον αφορά και στον τομέα της αφαλάτωσης στην Ελλάδα;

Υπάρχει μια δυναμική κυρίως στα δημόσια έργα. Το σύνολο του αντικειμένου της εταιρείας βασίζεται σε πράσινες τεχνολογίες και την κυκλική οικονομία και κατά συνέπεια αναμένουμε σημαντική ανάπτυξη στο αντικείμενο της μέσα από χρηματοδοτήσεις έργων στην πράσινη οικονομία που θα επιτυγχάνουν ταυτόχρονα οικονομική ανάπτυξη για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας COVID-19 αλλά και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Με το σκεπτικό αυτό αναμένουμε ότι το 2020 θα είναι μια θετική χρονιά για την εταιρεία στα επίπεδα του 2019 αλλά με σημαντικές προοπτικές για ισχυρή ανάπτυξη μεγεθών το 2021. Σε κάθε περίπτωση, το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον και οι απρόβλεπτες επιπτώσεις της πανδημίας παραμένουν για εμάς ένας σημαντικός λόγος ανησυχίας.

Ποια είναι η σημασία του τομέα της επεξεργασίας νερού για τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως εκείνες του ξενοδοχειακού κλάδου;

Το σημαντικότερο όφελος στην επεξεργασία νερού για τις επιχειρήσεις είναι η εξοικονόμηση. Mε εξειδικευμένους μηχανικούς η κάθε επιχείρηση θα πρέπει να φτιάξει το προφίλ των καταναλώσεων της. Η σωστή και ορθολογική διαχείριση του νερού μπορεί να επιτευχθεί με έλεγχο των καταναλώσεων και ανακύκλωση των υγρών αποβλήτων. Έχουμε κάνει σημαντικές εφαρμογές σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες στην Ελλάδα, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Επίσης, με κατάλληλα προσαρμοσμένες μονάδες αφαλάτωσης νερού στις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης, επιτυγχάνεται μεγάλη εξοικονόμηση νερού και κατ’ επέκταση μείωση λειτουργικού κόστους.

Όσον αφορά στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, εκεί ποιες είναι οι καινοτομίες που εφαρμόζονται από την εταιρεία σας; Πώς μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια οι μεγάλες τουριστικές μονάδες και βιομηχανίες;

Βασικά δραστηριοποιούμαστε στην ανάκτηση θερμότητας και τη γεωεναλλαγή (αβαθής γεωθερμία). Έχουμε πολύ μεγάλα έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε ψύξη και θέρμανση κτιρίων με γεωεναλλαγή, όπως επίσης και σε βιομηχανίες όπου κάναμε ενεργειακή ολοκλήρωση, δηλαδή ανάκτηση θερμότητας και κλείσιμο του ενεργειακού ισοζυγίου.

Σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες εγκαταστήσαμε συνδυασμένα συστήματα ψύξης και αφαλάτωσης νερού από θάλασσα, επιτυγχάνοντας ελαχιστοποίηση του ενεργειακού και λειτουργικού κόστους (χημικά, αναλώσιμα, συντήρηση).

Κάθε ξενοδοχείο πρέπει να φτιάξει το προφίλ των καταναλώσεων νερού και να προχωρήσει σε μια μελέτη διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας. Για τα ξενοδοχεία η ενέργεια και το νερό πρέπει να σχεδιαστεί σαν ένα σύστημα με έμφαση στην μέτρηση και εγγύηση του λειτουργικού κόστους και όχι στο χαμηλό κόστος εγκατάστασης.

Καλά σχεδιασμένες λύσεις και όχι μεμονωμένες και βιαστικές παρεμβάσεις είναι το μέλλον για πράσινα και ανταγωνιστικά ξενοδοχεία.

Μιλήστε μας για τις δραστηριότητες σας γύρω από το βιοαέριο και την παραγωγή ενέργειας από απόβλητα. Μπορεί κάτι τέτοιο να εφαρμοστεί ευρύτερα;

Ένα μεγάλο άνοιγμα του ομίλου, αφορά στο βιοαέριο. Έχουμε ήδη κατασκευάσει μια δική μας πρότυπη μονάδα βιοαερίου στην Κρήτη, που την έχουμε σχεδιάσει εφαρμόζοντας μια σειρά από τεχνολογίες από το κομμάτι της ενέργειας και του νερού. Είναι στην πραγματικότητα ένας πιλότος με κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά: δεν έχει οσμές, δεν χρησιμοποιεί ενσιρώματα από καλλιέργειες και αξιοποιεί μόνο οργανικά απόβλητα όπως ληγμένα τρόφιμα, σφάγια, απόβλητα από κτηνοτροφικές μονάδες, πτηνοτροφεία με αυτόματο και καθαρό τρόπο.

Η μεγαλύτερη καινοτομία μας είναι ο τρόπος επεξεργασίας των υγρών του αποβλήτων, το πιο δύσκολο κομμάτι στην παραγωγή βιοαερίου και ο λόγος που στην Ελλάδα δεν προχωράνε οι σχετικές επενδύσεις. Αναπτύξαμε τεχνολογία που επεξεργάζεται με οικονομικό τρόπο αυτό το δύσκολο απόβλητο και το μετατρέπει σε νερό.

Υπάρχει τεράστιο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, αφού με την τεχνολογία αυτή το οργανικό απόβλητο αποσυντίθεται πλήρως, παράγοντας ενέργεια, νερό και θερμότητα και μπορεί να συμβάλει στην μείωση των αεριών του θερμοκηπίου κατά 12% σε παγκόσμια κλίμακα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συλλογή των διάφορων αποβλήτων στην πηγή, πριν αυτά αναμειχθούν και μετά χρειασθεί να διαχωρισθούν.

Αξίζει να σημειωθεί η διπλή διεθνής διάκριση του σταθμού βιοαερίου μας από τον World Biogas Association (WBA) το 2019 για τον καλύτερο σταθμό κυκλικής οικονομίας πόλης καθώς και τον καλύτερο σταθμό βιοαερίου με αποκλειστική χρήση οργανικών αποβλήτων στο 1 MW.

Ποια είναι η γνώμη σας για το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον και την υποστήριξη που υπάρχει προς τις επιχειρήσεις; Έχετε τα «κατάλληλα» εργαλεία για να αναπτυχθείτε; Γενικότερα, ποιες οι επενδύσεις σας σε έρευνα και ανάπτυξη;

Είμαστε ουσιαστικά εταιρεία τεχνογνωσίας με βιομηχανικό προφίλ που αναπτύσσει τεχνολογία και καταλήγει στην κατασκευή ενός μηχανήματος. Η χώρα μας δεν διαθέτει τέτοιου είδους εταιρείες, ούτε tradename στο εξωτερικό ως κατασκευάστρια μηχανημάτων. Έτσι υποχρεούμαστε να επενδύουμε πολλά στην έρευνα και ανάπτυξη. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επαρκή πανεπιστημιακά προγράμματα που μπορούν να στηρίξουν τη βιομηχανική έρευνα. Πρέπει να βρίσκεις τρόπους, μέσα από τη λειτουργία πιλοτικών εγκαταστάσεων να χρηματοδοτήσεις την ανάπτυξη τεχνογνωσίας και να εξελιχθείς ως εταιρία. Αυτό ακριβώς έχουμε κάνει στο παράδειγμα του βιοαερίου.

Βεβαίως, έχουμε ενταχθεί σε ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα και έχουμε σημαντικά κονδύλια έρευνας. Το 75% του προσωπικού του ομίλου είναι απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ. Έχουμε μεγάλο ποσοστό μηχανικών όλων των ειδικοτήτων που απαιτούνται για την έρευνά μας.

Κλείνοντας, μιλήστε μας για τη συμμετοχή σας στο διεθνές δίκτυο της Endeavor. Πώς προέκυψε η επιλογή σας και ποια τα οφέλη για την Sychem;

Η συμμετοχή μας την Endeavor μας βοήθησε σημαντικά τόσο σε επίπεδο εταιρείας στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μέσα από την ομάδα της Endeavor υπάρχει στήριξη στην υγιή επιχειρηματικότητα και μας βοηθάει να ερχόμαστε σε επαφή επιχειρηματίες από εντελώς διαφορετικά πεδία δραστηριότητας, που όμως έχουμε κοινό όραμα, κοινά προβλήματα και κοινές αξίες. Εκτός από την ηθική στήριξη, ουσιαστικά υπάρχει μια ομάδα που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της κάθε εταιρείας που έχει ως στόχο την καινοτομία και την δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Η πρώτη επαφή θα έλεγα ήταν τυχαία. Στην συνέχεια, όταν ενημερώθηκα σχετικά με το τι κάνει ο οργανισμός, θέλησα να συμμετάσχω και συνεπώς μπήκα στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδρομή αξιολόγησης από σημαντικούς επιχειρηματίες και στελέχη στο εσωτερικό και το εξωτερικό ώστε να διαπιστωθούν αν πληρούνται τα σχετικά κριτήρια για την επιλογή μου.

Δημοσιεύτηκε από τον
Χρήστο Κοτσακά
Δημοσιογράφο – Senior Editor, epixeiro.gr

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία η αναβάθμιση Κλιματισμού και παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης στο ξενοδοχειακό συγκρότημα MARBELLA CORFU HOTEL 5* στην Κέρκυρα επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των λειτουργικών εξόδων που ξεπερνάει τις 35.000€ ετησίως.SYCHEM εκπόνησε την μελέτη του έργου, προχωρώντας εν συνεχεία στην προμήθεια, κατασκευή και θέση σε λειτουργία όλων των συστημάτων παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ) και Κλιματισμού.

Πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες παρεμβάσεις, υιοθετώντας σύγχρονο σχεδιασμό και φιλοσοφία, αντικαθιστώντας δίκτυα και εξοπλισμό. Εγκαταστάθηκαν γεωθερμικά συστήματα με χρήση θαλασσινού νερού τόσο για τον κλιματισμό όσο και για την παραγωγή ΖΝΧ και συνδυάστηκαν συστήματα όπως ηλιακό πεδίο και ανακτήσεις ψυκτών αναβαθμίζοντας ενεργειακά το σύνολο της παραγωγής ενέργειας.

Ο κλιματισμός  παράγεται από υψηλής απόδοσης υδρόψυκτο ψύκτη ισχύος 365kW, συνεπικουρούμενος από έναν νέο αερόψυκτο ψύκτης ισχύος 410kW, που διαθέτει Partial Heat Recovery εξοικονομώντας ενέργεια για την παραγωγή ΖΝΧ.

Το ΖΝΧ παράγεται από ηλιακό πεδίο ισχύος 220kW, καθώς και υψηλής απόδοσης υδρόψυκτη αντλία θερμότητας ισχύος 135kW με υδραυλική σύνδεση για Total Cool Recovery και δύναται να παραδώσει το σύνολο του απορριπτέου ψυκτικού φορτίου στον κλιματισμό εξοικονομώντας ενέργεια για την παραγωγή κλιματισμού.

Ανακατασκευάστηκε με νέας σχεδιαστικής φιλοσοφίας υδραυλικό σύστημα κλιματισμού, ενοποιώντας πλέον όλες τις παραγωγές σε ενιαίο κύκλωμα με δυναμική ρύθμιση, επιτυγχάνοντας νέες δυνατότητες εφεδρειών και σημαντικές εξοικονομήσεις.

Ο έλεγχος λειτουργίας των συστημάτων πραγματοποιείται μέσω συστήματος BMS που αυτοματοποιεί πλήρως τις διαδικασίες, εξοικονομώντας σε σημαντικό βαθμό ενέργεια και πόρους. Διαθέτει εύχρηστο – κατανοητό γραφικό περιβάλλον, δίνει την δυνατότητα για απομακρυσμένο χειρισμό, ενώ πραγματοποιεί καταγραφές/αναλύσεις όλων των σημαντικών παραμέτρων.

Η διοίκηση και οι μηχανικοί έργου της SYCHEM ευχαριστούν τόσο τον ιδιοκτήτη για την εμπιστοσύνη του όσο και την ομάδα τεχνικής υποστήριξης του ξενοδοχείου για την πολύ σημαντική βοήθεια και υποστήριξη.

Η SYCHEM CYPRUS εγκαινίασε τα νέα της γραφεία στο κτήριο OVAL στην Κύπρο στις 26 Απριλίου.Η SYCHEM ΑΕ, η YFANTIS ENGINEERING και η SYCHEM CYPRUS συνεργάστηκαν στην κατασκευή των ΗΜ εγκαταστάσεων του απαιτητικού αυτού έργου. Το έργο των τριών εταιριών περιλάμβανε την μελέτη, τον σχεδιασμό και την κατασκευή του συνόλου των Η/Μ εγκαταστάσεων του κτηρίου OVAL και κυρίως του συστήματος ανοικτής γεωθερμίας για την ψύξη, θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού.

Τα εγκαίνια των νέων γραφείων πραγματοποίησε εκ μέρους του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κύπρου κα Κλέλια Βασιλείου. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Διευθύνων Σύμβουλος της CYBARCO DEVELOPMENT (Lanitis Group) κ. Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, ο  Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης , ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου κ. Μαρίνος Κυριάκου, ο Πρόεδρος της Αρχής Ηλεκτρικής Ενέργειας Κύπρου κ. Αντρέας Μαραγκός και ο Προέδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης κ. Ανδρέας Φράγκος.

Το έργο:

To OVAL αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την CYBARCO του ομίλου Laniti με την φιλοδοξία να είναι ένα σημείο αναφοράς για την Λεμεσό και την Κύπρο.

Την εξαιρετική αρχιτεκτονική σχεδίαση ανέλαβε η εταιρεία ATKINS και ο αρχιτέκτονας του έργου Hakim Khennouchi εμπνεύστηκε το σχήμα του κτηρίου από τα βότσαλα της παράλιας μπροστά από το κτήριο.

Την μηχανολογική σχεδίαση και τα πράσινα χαρακτηριστικά του κτηρίου για την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού σχεδίασε το μελετητικό γραφείο YFANTIS ENGINEERING του ομίλου SYCHEM και κατασκεύασε η SYCHEM Cyprus.

Το Oval δεν είναι μόνο ένα θεαματικό κτίριο γραφείων, αλλά και μια τεχνολογική εγκατάσταση τελευταίας τεχνολογίας με προηγμένες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και νερού.

 1. Διαθέτει βιοκλιματική σχεδίαση με κατάλληλο προσανατολισμό και μονώσεις για την ελαχιστοποίηση των ενεργειακών του αναγκών, ενώ το σύνολο του ηλεκτροφωτισμού του γίνεται με LED.
 2. Είναι το πρώτο πολυώροφο κτήριο στην Κύπρο με πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κατηγορίας Α και το πρώτο κτήριο με αποκεντρωμένη ανοιχτή γεωθερμία στην Νότια Ευρώπη.
 3. To κτήριο διαθέτει 8 περιμετρικές γεωτρήσεις. Το νερό αντλείται σε θερμοκρασία από 19 – 22οC και οδηγείται στους εναλλάκτες θερμότητας στο υπόγειο του κτηρίου, ενώ στην συνέχεια επιστρέφει στις γεωτρήσεις επανεισαγωγής.
 4. Από το μηχανοστάσιο ξεκινά ένα δίκτυο όπου τροφοδοτεί τις αντλίες θερμότητας κάθε γραφείου. Το κάθε γραφείο διαθέτει εσωτερικά ένα μικρό μηχανοστάσιο, μέσα σε μια ντουλάπα, οπου μπορεί να ψυχθεί, να θερμανθεί και να παράγει ζεστό νερό.
 5. Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του επιτρέπει 40 % εξοικονόμηση ενέργειας, απόλυτη αυτονομία σε κάθε γραφείο, μεγάλη αξιοπιστία και εξαιρετική αρχιτεκτονική καθώς δεν υπάρχουν εξωτερικές μονάδες.
 6. Το διώροφο parking του κτηρίου διαθέτει ένα ακόμη σημαντικό σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας. Αισθητήρες ανιχνεύουν την περιεκτικότητα σε μονοξείδιο του άνθρακα και ενεργοποιούν σταδιακά αξονικούς ανεμιστήρες που ανανεώνουν τον αέρα. Σε περίπτωση πυρκαγιάς το ίδιο σύστημα λειτουργεί για τον αποκαπνισμό. Η εξοικονόμηση ενέργειας ανέρχεται σε 60 – 70 % σε σχέση με το συμβατικό σύστημα αεραγωγών.
 7. Το νερό από τα συμπυκνώματα του κλιματισμού συγκεντρώνεται σε ανεξάρτητη δεξαμενή όπου φιλτράρεται και απολυμαίνεται. Υπάρχει ανεξάρτητο δίκτυο το οποίο τροφοδοτεί τα καζανάκια στις τουαλέτες καθώς και την άρδευση των κήπων που αποτελεί το 80 % της κατανάλωσης νερού του κτηρίου. H σχεδίαση αυτή θα επιτρέψει στο μέλλον και την χρήση ανακυκλωμένου νερου από τον βιολογικό της πόλης της Λεμεσού.
 8. Το προηγμένο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου καταγράφει την ενεργειακή απόδοση και θα δώσει πολύτιμα πραγματικά  στοιχεία ενεργειακής κατανάλωσης στις συνθήκες της Κύπρου.
 9. Το γραφείο της SYCHEM CYPRUS στο ΟVAL διαθέτει και μια σειρά πρόσθετων χαρακτηριστικών εξοικονόμησης ενέργειας όπως ψυχόμενη οροφή και σύστημα ελέγχου της υγρασίας και του νωπού αέρα καθώς και αυτόματη σκίαση και ρύθμιση του φωτισμού. Τα στοιχεία αυτά το καθιστούν ένα από τα πιο πράσινα γραφεία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με την εξοικονόμηση ενέργειας να υπερβαίνει το 70 %  σε σχέση με ένα συμβατικό γραφείο.

Το Oval αποτελεί ένα κτίριο που θέτει νέα πρότυπα στη κατηγορία των πολυώροφων περιβαλλοντικά φιλικών αναπτύξεων στην Κύπρο και την Νότια Ευρώπη.

Εγκαινιάστηκε ο Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Βιοαέριο.


Με επιτυχία εγκαινιάστηκε ο Πρότυπος Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Τεχνικής Βιοενεργειακής Κρήτης στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 26/05/17 από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Ο Σταθμός σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από τον όμιλο SYCHEM, εφαρμόζοντας τις πιο προηγμένες τεχνολογίες στα κρίσιμα σημεία της παραγωγικής διαδικασίας, που σχετίζονται με την παραλαβή και διαχείριση των οργανικών εισερχόμενων αποβλήτων, το σύστημα απόσμησης, την αξιοποίηση της παραγόμενης θερμότητας και το καινοτόμο σύστημα βιολογικής επεξεργασίας του υγρού χωνεμένου υπολείμματος.

Η εργοστασιακή μονάδα θα παράγει βιοαέριο και ηλεκτρική ενέργεια από κτηνοτροφικά-ζωικά υπολείμματα, ληγμένα τρόφιμα από σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, υπολείμματα εστιατορίων ξενοδοχείων κ.α προστατεύοντας ουσιαστικά το περιβάλλον της Κρήτης.

pic3

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΝΤΙΔΙΑΒΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ

Διεθνής Παρουσία

H Sychem είναι αναγνωρισμένη διεθνώς ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ιδιωτικών έργων αφαλάτωσης νερού υψηλών απαιτήσεων

> 200 projects across Greece,

Africa and Middle East

#1 private water producer in Greece

40 – 80% energy saving for its clients

> 220 employees

Επικοινωνήστε μαζί μας

  Το όνομά σας (απαραίτητο)

  Το email σας (απαραίτητο)

  Θέμα για το οποίο ενδιαφέρεστε:

  Το μήνυμά σας

  [recaptcha]

  Log in with your credentials

  Forgot your details?